YCE2012

Aussie aussie oy oy oy!

En beretning fra Sophie, som var på Lions YCE udveksling i Australien.

En måned på Australiens østkyst.

Turen startede på den lille ø Bribie Island, lige udenfor Brisbane, hvor jeg boede hos en værtsfamilie i 3 uger. Derefter tog jeg nordpå til Prosepin -  i camp sammen med 36 andre unge fra 14 forskellige lande. Mit sidste stop, inden jeg vendte næsen hjem igen, var selvfølgelig Sydney.
Mor og far sagde farvel i Kastrup lufthavn, og så var jeg på egne ben. Lige pludselig gik det op for mig, at jeg slet ikke kendte nogen af dem, jeg skulle tilbringe en hel måned sammen med. Men da jeg endelig ankom efter et døgns rejse, stod min værtsfamilie med et skilt, hvorpå der stod: "Sophie Kirkegaard". Pyh! Min værtsfamilie var et par pensionerede "aussies", som de kalder sig selv. De havde også en pige fra Finland boende i samme periode, som jeg var hos dem.
De var begge meget aktive i deres lokale Lions Club, og de ville selvfølgelig gerne vise os alle de arrangementer, de lavede BBQ til. Vi hjalp til flere steder, hvor vi kunne gøre et stykke frivilligt arbejde.
En af de attraktioner Australien er mest kendt for er kænguruer, som jeg selvfølgelig så en masse af.
Hygge... what's that?
Alle de aussies, jeg mødte under mit ophold, ville rigtig gerne høre om danske traditioner og kulturelle forskelle samt fortælle om de australske kontraster eller ligheder. Det førte til mange gode samtaler om forskelle og ligheder indenfor politik, historie, Mary (kongehuset), madvaner, skatter, skolesystemer og så selvfølgelig Lions. Jeg prøvede kræfter med at forklare det danske hygge, hvilket kan være vældig svært at forstå for australiere. Et udtryk jeg til gengæld havde svært ved at forstå er når australierne siger "aussie aussie aussie, oy oy oy!". Man kan sammenligne det med, når vi til fodboldkampe råber "kom så Danmark!".
1, 2, 3, Samvær!
Da jeg nåede til campen, følte jeg mig pludselig meget mere hjemme i engelsk, og det var fremmed for mig pludselig at høre andre tale dansk igen. Campens supervisor gjorde meget ud af, at vi skulle lære noget om alle de lande, som var repræsenteret i campen. Så jeg kan vist godt kalde mig lidt af en ekspert, når det gælder karakteristika hos 13 af verdens lande.
Den uge har givet mig rigtig mange nye bekendtskaber, som jeg helt sikkert vil "keep in touch with". Lige nu er planen i hvert fald, at vi skal mødes i Rom i august 2013. Ugen gik alt for hurtigt, så vi var desværre nødt til at sige farvel alt for tidligt. Alle fra Skandinavien, som havde været i Australien, var så heldige at få 3 dage ekstra i Sydney, men så var al energien vist også ved at være brugt.
Godt gået Utzon!
Da vi ankom i Sydney sent om aftenen, hoppede vi alle på hovedet i seng med det samme, så vi kunne være klar til 3 dages intensiv sightseeing. Og ja, jeg så selvfølgelig de seværdigheder Sydney har at byde på: The Tower Eye, Sydney Harbour Bridge,  Mrs Macquaries Chair, Bondi Beach og alle de andre hotte surferstrande. Turen blev afsluttet foran Operahuset, tegnet af den danske arkitekt Jørgen Utzon.
anmark vs. Australien
Så vendte jeg ellers næsen hjemad. Selvom jeg kun har oplevet en "lille" del af Australien, har jeg enormt mange oplevelser med hjem i rygsækken, som jeg gerne fortæller om.
Det er svært at forestille sig et land så stort som Australien, når man bare er vant til lillebitte Danmark, hvor man kan køre fra Skagen til grænsen på 4 timer. For dem var en køretur på 2 timer ingenting, i modsætning til mig, som sagtens kunne nå en lur og læse en bog på den tid. Australien er så KÆMPE stort et land, som jeg kun kunne drømme om at komme til, indtil Lions  Club Skødstrup gav mig muligheden. Derfor er jeg også enormt taknemmelig for at have fået lov til at få denne oplevelse. Tusind tak  fordi I giver unge mennesker denne mulighed! Denne tur har åbnet mine øjne for hvor mange forskellige meninger, holdninger og kulturer, der findes i verden, og disse oplevelser vil jeg altid tænke tilbage på som helt specielle.

Aussie aussie aussie, oy oy oy!
af Sophie Kirkegaard