YCE2014

Eventyr i grænselandet mellem Mekka og Berlin

Af Astrid Hørby Aller,
Udsendt tre uger til Tyrkiet via Lions Youth Camps & Exchange af Lions Skødstrup.

Mit mål med at rejse har altid været at bliver forbavset, overvældet og frem for alt: klogere. Da jeg fløj fra Kastrup i starten af juli havde jeg ikke indset i hvor høj grad, jeg var gået ind til at få hele pakken. Når man rejser er tiden ikke til at stole på, og de tre uger gik på en gang hurtigt og langsomt. Den første uge tilbragte jeg hos familien Güler, hvor vi i skiftevis susede rundt for at se på 10.000 år gamle arkæologiske fund og slappede af i mange timer på sofaen mens moderen arbejdede i en smykkeforretning. Selvom hun brugte en stor del af sin ferie på at holde fri mens jeg var der, var det kun nogle få fridage, for i Tyrkiet har en almindelig medarbejder meget få rettigheder og lønningerne er lave. Familien var de første, der gav mig et indblik i tyrkernes kærlighed til Atatürk, revolutionslederen som i starten af 1900-tallet ledte landet ind i selvstændighed, og som stadig i dag er så stort et ideal, at alting (selv trafikken) hvert år på hans dødstidspunkt standser fordi alle holder et minuts stilhed for ham. Efter en skøn uge hos familien i Adana blev jeg en sen aften sat på en natbus til Ankara, og da vi 8 timer senere ankom, blev vi hentet af de søde frivillige, som var vores lejrarrangører.
I lejren var vi 15 unge fordelt på 6 nationaliteter, og vi lærte hinanden at kende mens vi oplevede det program, som de frivillige havde lagt for os. Vi blev ført rundt til Tyrkiets største seværdigheder og introduceret til traditionelle kunstformer, fløjet i luftballon og mødte hundredevis (sådan føltes det i hvert fald) af lokale Lion’s-folk, hvoraf de fleste var meget høflige men intet engelsk talte, og sådan lærte jeg i hvert fald nogle af Tyrkiets mange sider at kende. Et smukt land sammensat af gamle kulturer, som udgør grænselandet mellem Europa og Mellemøsten, og som oser af begge dele.
Tyrkiet er på én gang modsætningernes og sammensmeltningernes land. De tyrkiske unge, jeg lærte at kende i de tre uger i landet, var åbenhjertede og sagde hvad de mente om politik uden at lægge fingre imellem. En interessant kontrast til, at vi taler om et land, der for et år siden lukkede ned for twitter, og hvor jeg blev mødt med en enorm overraskelse, når jeg fortalte om mit politiske arbejde (Jeg er aktiv i SF Ungdom). At være politisk aktiv som ung i Tyrkiet er nemlig et spørgsmål om alt eller intet; for er du politisk aktiv udrydder du samtidig dine egne muligheder for at få en fremtid med studie og job, fortalte min tyrkiske kammerat mig.
Det er snart et år siden jeg rejste til Tyrkiet, men erindringerne er stadig klare, og om en måned rejser jeg tilbage. Tre ugers rejse i det land er slet ikke nok!